MYHackathon FAQs

MENYERTAI HACKATHON

Ya, anda dibenarkan. TETAPI – pastikan bahawa anda dapat mematuhi semua jadual hackathon

Ya, anda dibenarkan. TETAPI – pastikan bahawa anda dapat mematuhi semua jadual hackathon. Sila ambil maklum jika anda telah memenangi mana-mana MYHackathon (Sprint atau Marathon) anda tidak layak untuk memenangi MYHackathon sekali lagi sebagai Ketua Kumpulan atau ahli pasukan. Satu nombor kad pengenalan hanya boleh memenangi program MYHackathon 2020 satu kali sahaja.

Syarikat seharusnya diperbadankan pada atau lewat dari 1 September 2015

Kategori sprint disasarkan kepada mereka yang ingin mengalami hackathon, menikmati ideasi dan pengkodan, tetapi tidak ingin mengikuti rancangan pembangunan selama satu tahun dan dilancarkan setelah hackathon.

Kategori maraton adalah bagi mereka yang mencari peluang untuk menunjukkan solusi atau teknologi mereka kepada Kerajaan Malaysia dan bersedia melaksanakan projek perintis dalam jangka masa satu tahun. Juga, mereka mesti bersedia mematuhi syarat pemberian geran yang ditetapkan oleh CRADLE.

Sebanyak enam sesi hackathon antara bulan September dan Disember 2020

Setiap program Hackathon adalah selama 7 hari, dijalankan sepenuhnya secara ATAS TALIAN (FULLY ONLINE)

Anda mesti menghantar prototaip dan bahan persembahan anda pada Hari ke 7 sebelum 11.00 pm.

Selepas pengumuman CMCO di kebanyakan negeri oleh MKN, semua acara MYHackathon adalah dilakukan dengan secara ATAS TALIAN (FULLY ONLINE). Tidak ada sebarang aktiviti sepanjang MYHackathon yang akan dilakukan secara Fizikal, demi mematuhi syarat dan garis panduan Covid-19 MKN.

Panel hakim akan menyenarai pendek 20 penyelesaian teratas dari hackathon itu: 10 dari penyerahan Sprint, dan 10 lagi dari penyerahan Marathon.

Sekiranya anda disenarai pendek, anda HARUS MENGHADIRI acara bootcamp sehari, dan Final Pitch sehari, kedua duanya diadakan secara FULLY ONLINE. Senarai pemenang akan diumumkan pada hari Final Pitch

MENGUSAHAKAN PERNYATAAN MASALAH

Terdapat sejumlah ENAM (6) hackathon tahun ini. Setiap hackathon diberi TEMA. Setiap tema mempunyai beberapa pernyataan masalah terperinci. Anda boleh mengemukakan penyelesaian untuk SATU pernyataan masalah. Bergantung kepada kreativiti dan inovasi anda, sila nyatakan dalam cadangan solusi sekiranya solusi anda menyelesaikan lebih dari satu pernyataan masalah dalam tema yang sama.

Pernyataan Masalah dikeluarkan Tujuh (7) hari sebelum hackathon bermula.

Untuk melihat atau memuat turun Infokit Penyataan Masalah, pergi ke halaman acara MYHackathon masing-masing. Contohnya: Pernyataan masalah “Prihatin Rakyat” boleh didapati di MYHackathon Kuala Lumpur.

Semasa hackathon yang dijalankan di dalam talian selama Tujuh (7) hari, pasukan anda dan anda:

  1. Akan mendapat bimbingan dari para coach MYHackathon
  2. Sangat disyorkan menghadiri sesi nasihat mentor di Portal Mentoring MYHackathon (link ke portal akan diberi selepas program Hackathon bermula)
  3. Digalakkan menghadiri semua webinar yang diadakan secara atas talian

Setiap pasukan akan menerima pautan URL Penyerahan Projek. Untuk penyerahan akhir, anda diminta untuk:

  1. Isi Borang Penyerahan
  2. Muat naik Dek Pembentangan anda
  3. Kongsi pautan dan maklumat akses ke prototaip atau penyelesaian anda. ** Ini WAJIB untuk kategori Marathon, tetapi tidak perlu untuk kategori Sprint.

SAYA DI SENARAI PENDEK SEBAGAI FINALIST. APAKAH SETERUSNYA?

Sekiranya penyelesaian anda disenarai pendek, ketua pasukan anda akan diberitahu melalui e-mel dan melalui panggilan telefon, pada hari ke 12 program MYHackathon yang disertai

YA. YA. YA.  Sekiranya anda disenaraikan dalam senarai pendek, anda dan seorang ahli pasukan lain WAJIB menghadiri bootcamp, yang akan diadakan secara ATAS TALIAN (FULLY ONLINE). Pasukan anda yang lain boleh menghadiri bootcamp – tetapi bukan sebagai syarat.

Semua program MYHackathon adalah dihoskan secara ATAS TALIAN sepenuhnya. Tiada acara fizikal dan anda boleh menghadiri program ini dari rumah anda sahaja. 

MAKLUMAT PROGRAM MYHACKATHON UNTUK FINALIST

1. Hari bootcamp dan final pitch akan dilakukan sepenuhnya dalam talian untuk semua peserta melalui perisian Zoom Video Call. Oleh kerana semuanya dilakukan dalam talian, anda tidak perlu datang ke acara fisikal untuk menghadiri program ini.

1. Semua ketua pasukan dan ahli pasukan akan kekal seperti yang dinyatakan di dalam borang penyerahan. Tiada perubahan yang dibenarkan.

2. Pasukan anda boleh memilih untuk menyertai sama ada sebagai Kategori ‘Sprint’ atau Kategori ‘Marathon’ selama tempoh penyerahan. Setelah Borang Penyerahan dihantar, kategori TIDAK boleh ditukar ganti dan permintaan untuk perubahan tidak akan dilayan.

3. Ketua pasukan dan wakil WAJIB menghadiri semua sesi Zoom. (Sekurang-kurangnya 1 orang untuk pasukan 2 anggota dan 2 orang untuk pasukan yang mempunyai 3 atau lebih ahli pasukan.)

4. Hanya nama yang tertera di dalam borang penyerahan yang akan dibenarkan untuk menghadiri sesi Bootcamp Day & Final Pitch Day Zoom. Sekretariat kami akan memeriksa nama semua peserta yang hadir dari senarai penyerahan.

5. Sekiranya ketua pasukan 2 anggota pasukan tidak dapat menghadiri acara tersebut kerana alasan perubatan, (dengan MC dari hospital kerajaan) ahli pasukan yang lain akan menghadiri SEMUA sesi bagi pihak.

6. Pasukan yang terdiri daripada 3 ahli atau lebih, akan diwakili oleh ketua pasukan mereka dan seorang ahli pasukan lain yang dipilih oleh pasukan untuk sesi pitching. Format pitching akan dijelaskan dengan jelas semasa sesi bootcamp hari oleh pasukan latihan dan bimbingan. ( Sesi pitch 5 minit dan Soal Jawab 5 minit)

7. Pasukan yang tidak mempunyai wakil untuk menghadiri sesi Bootcamp TIDAK akan dibenarkan pitch di Final Pitch Day. Mereka akan dibatalkan secara automatik dari program MYHackathon.

1. Bootcamp dan ‘Final Pitch Day’ akan dijalankan dari jam 8:00 pagi – 5:00 petang. Wakil pasukan diminta untuk menduduki sesi PENUHNYA. Pastikan ketersediaan untuk menghadiri SEMUA sesi. Sekiranya anda bekerja pada hari itu, mohon cuti.

2. Format dalam talian program ini akan dijalankan sepenuhnya melalui Perisian Panggilan Video Zoom. Pastikan wakil pasukan anda mempunyai sambungan internet berkelajuan tinggi yang stabil (Wifi atau 4G LTE). Contohnya: Jika rumah anda tidak mempunyai sambungan Wifi yang stabil, lihatlah penyelesaian lain seperti membeli pelan mudah alih prabayar yang mempunyai liputan 4G LTE di kawasan ini. Sekiranya anda mendapati rumah anda tidak kondusif untuk Sesi Zoom Video, sila cari tempat yang senyap di mana anda boleh duduk tanpa gangguan selama 9 jam.

3. Untuk hari Bootcamp & Final Pitch Day wakil pasukan hendaklah dilengkapi dengan komputer riba yang mempunyai fungsi-fungsi ini:

i. Kamera Video – supaya mereka dapat mengakses perisian Zoom untuk menghadiri semua sesi (sila muat turun aplikasi Zoom desktop dari pautan ini sebelum menghadiri Bootcamp)

ii. Microsoft Powerpoint atau perisian Google Slides atau Apple Keynote atau perisian persembahan lain – Ini untuk membolehkan wakil menyediakan dek presentasi.

4. Akhir sekali, wakil pasukan juga bertanggungjawab untuk menyediakan barang-barang lain, iaitu. persisian komputer, tablet, telefon bimbit, perisian lain untuk menunjukkan penyelesaian pasukan anda dengan jelas kepada para juri semasa pertandingan terakhir.

1. E-mel rasmi akan dihantar kepada 3 pemenang terbaik untuk kategori SPRINT, SATU hari selepas acara. Informasi di dalam E-mel akan menerangkan langkah-langkah untuk menuntut hadiah wang tunai.

2. Begitu juga, e-mel rasmi akan dihantar kepada 3 pemenang terbaik untuk kategori MARATHON, SATU hari selepas acara tersebut. E-mel tersebut akan menerangkan semua langkah yang terlibat dalam menuntut geran bersyarat kerajaan berjumlah RM 250,000.

3. Proses pengeluaran oleh Cradle akan mengambil masa yang untuk diselesaikan. Sepanjang proses itu, Ketua Pasukan pasukan yang menang diminta untuk mengunjungi Pejabat Cradle secara fizikal di Tingkat 20, Menara Sunway Putra, Kuala Lumpur. Proses ini adalah sama untuk pemenang Kategori SPRINT dan MARATHON.

4. Semua ketua pasukan & ahli pasukan dari pasukan yang menang untuk kategori Marathon perlu melakukan beberapa proses ketekunan wajar (due diligence) yang akan dilakukan oleh Cradle. Ketua pasukan juga akan diminta untuk menubuhkan syarikat baru Sdn. Bhd. syarikat atau menggunakan syarikat yang ada Sdn. Bhd. untuk tujuan menandatangani perjanjian dengan Cradle. (Ketua pasukan mestilah pemegang saham majoriti dalam syarikat & juga penandatangan wajib untuk perjanjian dengan Cradle. Cradle akan memberi nasihat lebih lanjut mengenai terma & syarat yang lengkap)

5. Semua pelawat ke pejabat Cradle, dikehendaki mematuhi SOP MKN’s Covid-19 dengan tegas. Anda tidak akan dibenarkan berkunjung sekiranya anda baru pulang dari Kawasan Merah / PKPD dalam 14 hari terakhir dan / atau anda menunjukkan sebarang gejala Covid-19.

1. Kesemua 18 pasukan Pemenang Maraton (3 pasukan x 6 acara MYHackathon) WAJIB menghadiri acara maya 1 hari pada 19 Disember 2020 (Sabtu), 9.00 pagi – 5.00 petang.

2. Acara ‘Showcase Fnale’ akan dilakukan sepenuhnya dalam talian melalui perisian Zoom Video Call. (Tidak memerlukan kehadiran fizikal oleh ahli pasukan)

3. Final showcase adalah acara sesi ‘demo day pitch’. Semua 18 pasukan yang menang akan diminta untuk memberikan penyelesaian kepada delegasi Angel Investors, syarikat Venture Capital dan Koporat untuk peluang mendapat dana tambahan untuk projek mereka. (Ini berdasarkan pada ‘willing buyer, willing seller’ yang mana dana diberikan oleh pelabur untuk ekuiti dalam syarikat ‘startup’ anda)

4. Format untuk hari ‘demo day pitch’ akan sama seperti hari pitch terakhir anda. Setiap pasukan akan diwakili oleh ketua pasukan dan ahli pasukan yang dipilih oleh pasukan. Format pitch juga adalah 5 minit seis pembentangan dan 5 minit sesi Soal Jawab.

5. Booth Maya juga akan disediakan untuk semua 18 pemenang semasa acara maya Showcase Finale. Ini adalah untuk pasukan pemenang untuk menunjukkan penyelesaian mereka kepada pelawat dalam talian, bersama dengan gerai dari syarikat ‘startup’ Malaysia yang berjaya. Booth maya ini akan dikunjungi oleh pelbagai menteri, pegawai tinggi kerajaan, syarikat swasta & orang awam.